Πρώτη στην ακρίβεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα

Πρώτη στην ακρίβεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα

Αρ. Πρωτ. 2829/14.09.2010

Προς Υπουργό:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Η χώρα μας σύμφωνα με έρευνα και ανάλυση στοιχείων που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) για την ακρίβεια στις χώρες της Ευρωζώνης, με βάση τα συγκριτικά στοιχεία του Ιουλίου 2010 και Ιουλίου 2009, η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση στην ακρίβεια σε μεγάλη γκάμα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσιών.

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει λάβει μία σειρά από σκληρά μέτρα λιτότητας πλήττοντας κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, τη στιγμή που δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι άνεργοι, τα εισοδήματα των πολιτών συρρικνώνονται και η αγοραστική δύναμη των πολιτών περιορίζεται. Στον αντίποδα των μέτρων αυτών οι τιμές σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αυξάνονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο η πραγματική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στη χώρα μας, ενώ η πρωτιά στην ακρίβεια ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης λειτουργεί ανασταλτικά για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, καθιστώντας την Ελλάδα λιγότερο ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό. 

Στην Ελλάδα τα προϊόντα είναι έως και 416% ακριβότερα από ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία που δημοσιεύει η έρευνα είναι αποκαλυπτικά, καθώς ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αγγίζει το 5,5% με Μ.Ο. στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1,7%. Οι τιμές στις καφετερίες και στα ξενοδοχεία έχουν σημειώσει αύξηση 3,6% όταν ο  Μ.Ο. στην Ε.Ε. είναι 1,4%. Οι οδικές μεταφορές επιβατών έχουν σημειώσει αύξηση 17,2% με Μ.Ο. στην ΕΕ 2,2%. Την ίδια στιγμή οι τιμές των καυσίμων έχουν υποστεί αύξηση του ύψους 39,6% όταν ο Μ.Ο. στην Ε.Ε. είναι 25,6%. Ενώ η αναμενόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου ελλοχεύει τον κίνδυνο της εκτίναξης του πληθωρισμού ακόμα περισσότερο αγγίζοντας σχεδόν το 8%.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα έχει λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για να προστατέψει τους καταναλωτές στη χώρα μας από φαινόμενα κερδοσκοπίας στις συνεχείς ανατιμήσεις της αξίας βασικών προϊόντων κατανάλωσης;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να προλάβει μπαράζ νέων αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης εν όψει επικείμενων αυξήσεων στην τιμή του πετρελαίου;

Απάντηση Υπουργείου